WE-Photography, uw Uitvaart- of afscheidsfotograaf, legt bijzondere momenten tijdens de uitvaart vast.


Van alle belangrijke gebeurtenissen in ons leven maken we foto's. Dus waarom niet van het afscheid?


Een dag van afscheid gaat vaak voorbij in een roes. Hierdoor zijn er vele mooie, dierbare en ontroerende momenten die u op dat moment niet waarneemt. Deze beelden kunnen worden vastgelegd. U kunt er dan later in alle rust op terug kijken. Het is bijvoorbeeld erg prettig voor kinderen als deze al op jonge leeftijd afscheid moeten nemen van een dierbare. Voor hen is het fijn om, als ze ouder en bewuster in het leven staan, deze foto’s te kunnen bekijken als een tastbare herinnering aan die dag. Het komt ook steeds vaker voor dat familie ver weg woont, soms niet op tijd kunnen zijn voor de uitvaart.                              


Een fotoreportage kan hen dan toch helpen om afscheid te nemen, ze zien wie er wel waren, wat weer een steun kan zijn bij het verwerken.


De bloemen op de kist, de rouwstoet, slotwoorden van vrienden en familie en de laatste hand op de kist. Allemaal dierbare momenten die vastgelegd kunnen worden door de Uitvaartfotograaf.

Afscheids- Rouw- of Uitvaartfotografie, welke naam je eraan wilt geven is aan jou. Toen ik in 2009 in aanraking kwam met deze vorm van fotografie, liep ik er niet warm voor. Een collega fotograaf deed dit werk en vertelde dat hij er veel voldoening uit kon halen. In 2019 kwam ik het boek tegen van Boukje Canaan, “Dat fotografeer je toch niet?!” een handboek voor fotograferen bij afscheid.


Na dit te hebben door gebladerd en er weer een paar weken over te hebben gedacht, gemediteerd, zag ik de juiste knop. Aan/Uit,  je kent deze wel. Alleen deze was symbolisch bedoeld. Je hebt soms opdrachten daar zie je enorm tegen op. Al met al heeft het dus een goede 10 jaar geduurd alvorens ik mijn eerste uitvaart mocht en kon fotograferen.


Dankbaar werk, ja dat zeker.


Mijn eerste opdracht was pittig en emotioneel, maar toch vooral erg mooi, dankbaar en waanzinnig bijzonder om te mogen doen voor de nabestaanden. Het ging hier om een oudere vrouw, moeder, oma & tante. Voor mij een onbekende. Dat ik als fotograaf deze beelden mag vastleggen als warme herinnering voor de nabestaanden vind ik een ongelofelijke eer maar bovenal waardevol  en dankbaar.

Een bruiloft fotograferen is een vrolijke gebeurtenis en ook een dankbare, maar een afscheid is toch meer intens. Dit is voor mij  dan ook een belangrijkste reden geweest om me in deze speciale vorm van de fotografie verder te gaan specialiseren.


Mijn uitdaging:

Het vastleggen van leven en dood in beelden/plaatjes, waar je in lengte van dagen ondanks alle verdriet met warmte en vreugde naar wilt en kunt kijken. Met de kennis en ervaring die ik nu heb creëer ik beelden intuïtief. Ik beweeg mij zo onopvallend mogelijk, werk met camera’s welke je bijna niet hoort klikken. Op deze manier observeer ik de omgeving, zoek naar de mooiste lichtval en compositie om dan een sfeervol beeld te maken.


Als afscheidsfotograaf sta ik op afstand van de klant, opdrachtgever. Bewust gebruik ik hier niet het woord, familie. Dat zou mij weer dichterbij kunnen brengen. Omdat ik geen familie ben en aan het werk ben, ben ik neutraal, zonder oordeel.

In een waardevol document geven mijn beelden de sfeer van de dag weer. Ze vertellen uw verhaal zonder woorden, discreet en met oog voor detail en emotie.Veel gestelde vragen.


Wat is een Uitvaart- of afscheidsfotograaf?


Tot voor kort had ik nooit gehoord van een uitvaartfotograaf, gebeurt dit echt? Of is dit slechts een verhaaltje?


Dit is zeker geen broodje aap verhaal. Mensen vragen bij crematies en begrafenissen steeds vaker om een Uitvaartfotograaf. Bij de uitvaart staan de emoties vaak centraal en de dag gaat vaak in een roes voorbij. Door foto’s te laten maken van de uitvaart kun je achteraf nog eens terugkijken op deze dag en de dag een plek geven in uw herinnering. Vaak helpt het om het overlijden van een dierbare te kunnen verwerken. Ook kan het steun geven aan de mensen die niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn.


Wordt er veel vraag naar gedaan?

In de afgelopen jaren is de vraag naar Uitvaartfotografie gestegen. Soms maken de nabestaanden zelf foto’s, maar er wordt ook steeds vaker een professionele Uitvaartfotograaf geregeld. Elke fotograaf heeft zijn eigen stijl en het is van tevoren dan ook goed om naar eerder werk van de fotograaf te kijken en te bepalen welke stijl het beste past.


Maakt de fotograaf ook foto’s van de overledene?

De Uitvaartfotograaf maakt meestal geen foto’s van de overledene. Enkel bij babysterfte of doodgeboren kindjes wordt het kindje vaak wel gefotografeerd. Dit geheel in samenspraak met de familie.


Zo’n fotograaf loopt dan rond bij een uitvaart, loopt hij dan niet iedereen voor de voeten?


Het spreekt voor zichzelf dat uw Uitvaartfotograaf de dag zo goed mogelijk weet vast te leggen, maar hierbij wel respectvol en discreet blijft. De Uitvaartfotograaf werkt nauwsamen met de uitvaartondernemer. Er komen vaak veel emoties bij een uitvaart kijken en de Uitvaartfotograaf zal hierbij afstand houden. Daarnaast weet de Uitvaartfotograaf welke beelden belangrijk zijn en een goed beeld van de uitvaart bieden.


Wij kunnen ons voorstellen dat u nog bepaalde vragen heeft welke hierboven niet werden genoemd. Neemt u gerust contact met ons op voor uw vragen en of boekingen, u kunt gebruik maken van het contact formulier of bellen naar 06-47083065. 7 dagen per week bereikbaar.


Lees ook ons artikel op linkedin. 
Onze leverancier


Veel 'gereedschap' hebben wij aangeschaft via de goede service van:


Ondanks dat zij niet bij ons om de hoek zitten, weten zij ons altijd goed te adviseren en dringen ons niets op. Geduld en passie, precies wat wij nodig hebben.


Copyright © All Rights Reserved

Contact gegevens

K.v.K. Nr. : 60777109

Bankier .  : ING Bank Rotterdam

Iban Nr.   : NL07INGB0006553117

BIC          : INGBNL2A

BTW Nr.   : NL001242173B57


De Algemene voorwaarden welke wij gebruiken, kunt u hier downloaden